annonser

BANFAKTA:

 • Antal hål: 27
 • Totalpar: 83
 • Banrekord: ?
 • Totallängd: 2977 m
 • Medellängd: 110 m
 • Längsta hål: 192 (par 3)
 • Kortaste hål: 63 m (par 3)

  Längdangivelserna ovan är från tävlingsbanan under SDGO
  .

  BETALBANA
  En runda 27 hål, vuxen - 60kr
  En runda 27 hål, junior - 30kr

  En runda 18 hål, vuxen - 40kr
  En runda 18 hål, junior - 20kr

  En runda 9 hål, vuxen - 20kr
  En runda 9 hål, junior - 10kr

  Dagskort, vuxen 80kr
  Dagskort, junior 40kr

  Säsongskort, vuxen 800kr
  Säsongskort, junior 400kr

  Hyra disc - 20kr

  Med junior menas de som är födda 1990 eller senare.

  PÅ GÅNG:
  Se banans hemsida


Trots närheten till Stockholm ligger
banan mycket naturskönt.


En rejäl stigning leder upp till hål 11.


Stora välklippta fairway och greener
är ett av kännetecknen på Järva.


Hål 14 är ett av Sveriges vackraste
discgolfhål.


Korgarna flyttas regelbundet och
banprofilen har olika utseenden.

 Järva Discgolf Park - Stockholm
Spelad och granskad av Discgolfguide i augusti 2007


Beskrivning:
Det här är en rejäl utmaning. Nya Järva Discgolf Park har 27 hål som gör att du får bekänna färg som discgolfare. Utbyggnaden från 18 till 27 hål har verkligen blivit ett lyft. Om du bara ska spela en discgolfbana i hela ditt liv så är Järva Discgolf Park ett utmärkt val. Men som nybörjare kanske en full runda blir väl mäktigt. Funderar du på att anlägga en bana finns här massor av inspiration att hämta. Den har i stort sett allt man vill att ett bana ska ha om man inte älskar snåriga skogshål över allt annat.

Mats Löf som äger och driver denna bana gör verkligen ett fantastiskt jobb för discgolfen i Stockholm och hela Sverige. Den öppnades 1995 och är Europas första professionellt drivna bana. Här avgörs också varje år en av Europas mest prestigefulla tävlingar - Stockholm Discgolf Open, vars historia går så långt tillbaka som 1979.

Banan utmanar din förmåga att kasta s-, höger- och vänsterkurvor. Ja, du måste ha koll på hela arsenalen av kast om du ska gå på par här. Och allra bäst är att banan inte är statisk utan ändrar skepnad under säsongen genom att korgarna flyttas. Det finns tre olika banor med lite olika svårighetsgrad - gul, grön och blå bana.

Ett av Sveriges vackraste hål är kanske hål 14. Du står uppe på en platå 20-30 meter över korgen som du har närmare 200 meter längre fram. Vinden kan ge dig riktiga bekymmer här och landskapet böljar som ett Irländskt semeterfoto. Till höger om dig sträcker sig beteshagar. Riktigt kul är det för oss som kanske maxar 100-110 meter på platt mark. Höjdskillnaden gör att du verkligen har alla möjligheter att nå ett riktigt fint birdieläge om du klarar att hålla utkastet inom de rätt snäva ob-linjerna.

Hål 2 som är ett av de nya hålen för säsongen 2007 är en annan godbit med par 4. Ob-linjen är innovativt dragen och gör hålet till en högersvängd dogleg, men för den som har precision och längd går det att nå greenen 136 meter längre bort över OB genom en snäv passage. Det är dock en tämligen riskabel taktik som om den lyckas ger möjlighet till en eagle.

De värsta puttdödarna finner du på hål 1 och 4. Båda korgarna står på en kulle och träffar du korgkanten är risken stor för att att du får släppa iväg både en och två frustrerade extraputtar innan du når kedjorna

Här finns en närmast fullständig palett av hål. Utkasten är av yppersta klass. Stora, härliga, gjutna betong- och trallgolv som man kan ta ut svängarna på utan att vara rädd för att snubbla eller trampa snett. Skötseln är god och du kastar oftast ut mot stora kortklippta fairways. Några av de nya hålen är dock fortfarande lite rotiga men det kommer nog att sätta sig när de får ett par år på nacken. Något jag dock saknar på Järva är ett par riktiga vattenhål. Det skulle höja känslan ytterligare. Inte bara banan är skön. Den ligger dessutom vackert på Järvafältet omgiven av betande höglandsboskap i lantlig miljö och ekdungar.

Ute på Järva Discgolf Park spenderar du lätt en heldag. Du behöver inte släpa med dig matsäck. I nybyggda Villa Albastro kan du äta både lunch och middag. Och skulle du kasta bort någon av dina favoritdiscar finns ett stort utbud att välja av i discshopen.

Mattias de Frumerie
Discgolfguide.se

Läs mer om banan i Discgolfguides forum

Bankarta (www.discgolfpark.com...)

Banans uppnådda kriterier

Kontaktperson:
Mats Löf
Tel: 08-6370040
E-post: mats@discgolfpark.com

Banans hemsida:
www.discgolfpark.com

Klubb knuten till banan:
Järva Discgolf Club

Vägbeskrivning:
Tunnelbanans blå linje nr.10 från Stockholm T-central till ändstationen Hjulsta tar cirka 20 min att åka. Från Hjulsta station är det en promenad på 10 min till banan. Buss 517 går från Spånga station och från Kista Centrum. Med bil från Stockholm kör du E18 mot Enköping, sväng höger när du kommer till Akallavägen. Sväng första höger (skylt finns) och du är så gott som framme.