Discgolfbanor

Discgolfbanorna i Sverige blir allt fler och många rustas upp med nya bänkar, korgar eller kedjehål samt fräschare klubbhus. Allt för att nå upp till den riktiga golfens standard. Med tanke på att det ungefär krävs samma fysiska förutsättningar för att utöva de två olika golf sporterna så finns det givetvis en chans att frisbeegolf ska kunna utmana och konkurrera mot golf. Dock är det nog relativt långt kvar eftersom golf har en så hög standard för tillfället och är en riktig pengasport.

Ungefär 100 diskobanor i Sverige

För tillfället finns det ungefär hundra discgolfbanor i Sverige, vilket inte är så mycket om man jämför med golf men det har absolut vuxit enormt mycket under de senaste åren. Banorna är som golfbanor fast att de har en korg eller kedjehål i slutet istället för en liten nergrävd kopp i marken. Det är samma skyltar, bänkar vid varje utkast istället för utslag. Det är stora fina välskötta gräsmattor. Dock är själva klippningen på gräset inte lika noggrant som det är på vanliga gräsmattor eftersom man ej använder sig av redskap som ska rulla eller ligga på gräset.

I Stockholmsområdet finns det endast 12 olika golfbanor. Med tanke på att det är Sveriges huvudstad och har många invånare kan man tänka sig att de ska finnar fler, men eftersom en discgolfbana och lika så en golfbana tar väldigt mycket plats och mark samt kostar mycket pengar är det inte lika vanligt med discgolfbanor som det är med fotbollsplaner till exempel. Dessutom är fotboll en mycket mer populär sport än vad frisbee golf är. En av banorna ligger på Tyresö vilket är en kommun som ligger sydöst om centrala Stockholm. Haninge som ligger precis innan Tyresö kommun har också en discgolfbana. De beror på att i dessa kommuner finns det relativt stora skogsområden. Haninge är en av de ställen som har en bana som är en av de närmaste från centrala Stockholm. Eftersom det inte finns så stora grönområden ju närmre huvudstaden man kommer. Bosön som ligger ute på Lidingö har även dom en duscgolfbana. Bosön är ett stort idrottscenter som har anläggningar för alla olika sporter förutom de sporter som kräver höjd som slalom och backhoppning.

Inte lika välklippta banor som i golf behövs

Banorna är inte lika finklippta i gräset som vanliga golfbanor är och det beror på att de inte behövs med tanke på att frisbeen aldrig ska glida på gräset. Då behövs ej samma trimmade gräs för att minska friktionen. Det finns inte olika sorteras klippningar som green och fairway som det finns i golf utan hela banan är jämnt klippt. I början av varje bana finns det en utkastnings punkt för herrar och en för kvinnor. Där finns även en karta över just det hålet du är på, precis som på golfbanor för att du ska se vad som väntar så du inte kastar åt helt fel håll. Korgen som du ska pricka och få din frisbee i har oftast något färgglatt högst upp i form av en vimpel, flagga eller kon för att du ska kunna se på långt håll vart korgen är.

Privacy Policy